Imperie´s  hundar har gjort det igen!!!!!!!!

Fyra nya svampcertifikat delades ut vid årets kantarellkurs, som genomfördes i Mullsjö under två helger i augusti.

 

Dom fyra ekipagen som äntrade ringen……förlåt skogenmed tilldelat certifikat var:

 

Imperie´s Jazza Janezza med Jaana Halonen

Imperie´s Inkaz Indiana med Gunnel Mayer

Imperie´s Tobie Turbino med Berit Lindholm & Inga-Britt Jernqvist

Imperie´s Thuzzie Timone med Åsa Vianden, Ebba och Anders Svensson

Jag Ewa Larsson med svamp certifierade kantarell-hundarna Imperie´s Litzie La´Memoria Legacy & Imperie´s Passo Perfetto har återigen haft förmånen att få lära fyra nya Imperie´s hundaratt leta kantarell.

 

Det är så roligt att se då” polletten” kantarellerna ramlar ner,

hos både hundar och förare. ”läs Åsas upplevelse under helgerna”.

 

Väl mött i kantarellskogen

Ewa Larsson Mullsjö

 

 

Kantarellkurs hos Eva och Alf Larsson i Mullsjö 2011

Lagotto

med näsa för svamp
 
 

Text:

Åsa Vianden

Jag, Ebba, Anders o vår vovve Thuzzie har nu tillbringat 2 helger hos Ewa som anordnade Kantarellkurs över två helger i augusti. Kursen började på fredagen den 19 augusti på förmiddagen. Vi kunde inte vara med från början utan dök upp mot kvällningen. Då var Inga-Britt o Berit med Thuzzie’s bror Tobie, Jaana med Jazza och Gunnel med Inkaz redan där

Berit och matte Inga britt medTobie.  Jaana med Jazza

 

Gunnel och Ebba med Inkaz

Vi fick en snabbgenomgång med Thuzzie för att hinna ikapp de övriga.

 

 

Efter introduktionen var vi förväntansfulla över vad lördagen skulle ge. Efter frukost bar det iväg ut i skogen med alla hundarna. Med hjälp av lite godis och plockade kantareller fick de lära sig att hitta svamparna. Vi var mäkta imponerade över hur duktiga de var. Alla övningar gjordes i flera omgångar med paus i mellan. Efter några timmar ute i skogen var inte bara hundarna trötta utan även vi. Hemfärd för att äta lunch och vila lite. Men efter lunch bar det återigen ut i skogen för nya övningar.

Alla ekipagen var rätt möra efter denna eftermiddagsövning. Så vi for hem igen för att idka lite hundvård. Ebba fick hjälpa till att klippa Litzie som är Thuzzie’s och Tobie’s mamma men även Tobie.

Sen blev det ytterligare en liten övning innan det var dags att sluta för dagen och sätta sig bords igen.

Söndag förmiddag tillbringades åter ute i skogen där vi fick prova på några nya övningar.  Efter lunch åkte alla hem till sitt för att under veckan fortsätta träningen på hemmaplan.

 

Dags för helg nummer 2!

 

Fredag 26 augusti var det åter igen dags att bege oss till Mullsjö för att fortsätta kursen där vi slutade. Vi kom även denna fredag fram först på kvällen. Nu skulle hundarna få lära sig att leta kantareller som var plockade med handske för att inte känna våra dofter utan endast kantarelldoften. På lördagen bar det iväg ut i skogen för att fortsätta övningen med handskplockade svampar, vi kom dock inte så långt då det började åska, så in i bilarna och hem. Som tur var försvann ovädret ganska snabbt så det var bara att packa sig in i bilarna och ut i skogen igen. Vi tränade och tränade våra hundar för att på söndagen göra examensprovet; hitta fasta kantareller. Ewa tog en och en med sig ut i skogen och alla kom med kantareller som deras vovvar hade hittat. Vår lilla Thuzzie hade inte hunnit med alla delövningar men vi gjorde provet ändå och även hon klarade examen. Men nu skall man inte slå sig för bröstet utan det är nu det gäller att fortsätta med träningen.

 

Summering av dessa två helger: Det har varit två fantastiska helger. Ewa har upplåtit sitt hem till oss, tagit sig tid att lära oss och våra hundar att hitta kantareller samt förberett alla måltider som vi sen hjälpts åt att färdigställa. Att få lära känna Ewa, Jaana, Gunnel, Inga-Britt och Berit samt deras Lagotto vovvar och se vilka olika personligheter alla har (och då menar jag hundarna;-)), har varit en ära.

Från djupet av mitt hjärta och å allas vägnar ETT STORT TACK till både Ewa o Alf. Vi kommer säkert att ses igen.

 

Åsa Vianden m. familj