Eva med Passo & Litzie i Mullsjö planerar en ny kantarellkurs exklusivt för Imperie´s Lagotto 2011. Är du intresserad så kontakta Eva genom att klicka på adressen nedan.

info@alkea.se

Lagotto

med näsa för svamp  


 

Text:

Hans Selander

När vi skaffade vår Lagotto, Quintus så fanns nog tanken att på sikt kunna lära honom att finna kantareller. Vi gillar att ströva i skog och mark och på höstarna så söker ögonen alltid efter de läckra gula kantarellerna för att kunna laga en god sås eller stuvning. När Eva Larsson, på kennelträffen med La Familia i maj 2006 erbjöd sig att lära oss nybörjare hur man tränar en Lagotto att finna svamp så var vi inte sena att anmäla vårt intresse. Så de två första veckosluten, fredag – söndag, i september så invaderade ett antal förväntansfulla hussar och mattar tillsammans med sina kelgrisar hemmet hos Eva och hennes Alf utanför Mullsjö, mitt i det svamprika småland. Vilken syn! Jag undrar om Eva hade förväntat sig detta. Sex nattgäster och nio ytterligare hundar, matskålar, burar, hundfoder, koppel och kläder för alla olika sorters väder. Stämningen blev på topp direkt och hundarna for runt som en lövhög för höststormen och stortrivdes

Efter samling med fika så började allvaret med teori och instruktioner från Eva. De viktigaste råden var att ta det sakta i delsteg och träna i korta pass med vila emellan för hunden blir trött och tappar fokus. För mig, som är en otålig person som vill se resultat, var detta en nyttig erfarenhet. Att inte bara vi utan även hundarna blev trötta av att träna kunde tydligt avläsas efter den gemensamma middagen på kvällen. De tidigare så livliga kelgrisarna låg helt utslagna på alla tänkbara ställen på köksgolvet och höjde knappt blicken när matte eller husse ville påkalla uppmärksamhet. Det är jobbigt att gå i skola även för en hund

Efter den första träningshelgen hade hundarna lärt sig att finna en utkastad kantarell och markera den med att sätta sig, till priset av en godis. Det var otroligt att se hur hundarna arbetade med och mot vinden för att finna sitt mål, kantarellen.  Mellan helgerna så åkte vi hem och tränade på egen hand att finna utkastade kantareller.

Till kursomgång två hade vi plockat nya svampar med skyddshandske på, för att inte vår vittring skulle finnas på svampen. Denna omgång fick hundarna söka efter enbart kantarelldoften och även söka flera utplacerade svampar. Nu blev det lite svårare och vi fick belägg för Evas varning att inte skynda på för snabbt utan ta små steg i utbildningen. Tiden gick plötsligt så snabbt så vi hann inte testa att söka vilda svampar denna gång. Vi fick ta med oss råden och instruktionerna från Eva och fortsätta vår utbildning på hemmaplan.

Vi fick uppleva två helt fantastiska veckoslut. Vi tränade, vi skrattade, vi lagade mat och hjälpts åt på alla upptänkliga sätt för att avlasta Eva. Vi njöt av god mat och dryck i glada vänners lag.
 

  

 

Nu se vi fram emot den kommande svampsäsongen. Det krävs nog mer träning för Quintus innan jag vågar lita helt på hans svampkunskaper. När han visade upp sin fångst vid höstens sista svamputflykt blev resultatet något tvivelaktigt.
 

 

 

 

 

Ett stort tack till Eva och Alf för två härliga och lärorika kantatrellträffar hälsar Quintus husse Hans Selander i Södertälje.